Nutrition, weight and exercise

Vikten av rätt näring

Alla vet vi att det är viktigt att vi äter bra och rätt i vardagen. Att välja rätt näring är dock ännu viktigare om du håller på med fitness. Trots att du kanske inte ser dig som någon som elitsatsar är näringen det viktigaste att ta itu med redan när du börjar med fitness.

Näring, vikt och träning

Att hålla sig med en sund vikt är betydelsefullt för allas hälsa, och när du vill bygga muskler och tona kroppen är en låg fettprocent en fördel. Detta eftersom dina muskler kommer att synas mycket mera, och du får då också en sundare balans mellan din fett- och muskelmassa i kroppen.

Nutrition

Äter du för många kalorier får du svårt att gå ned i vikt trots träning. Äter du fel kalorier, trots att du äter få sådana, kommer du både få svårt att gå ned i vikt samtidigt som du får svårt att hålla dig mätt och få i dig rätt näringsämnen.

Håll dig frisk

Om du vill kunna träna mycket och så regelbundet som möjligt är det bra om du inte blir sjuk så ofta. Näringsbrister kan visa sig genom olika sjukdomssymptom, och du kan få lättare att bli sjuk. Du kan exempelvis känna dig trött, få huvudvärk eller bli förkyld. Åderförkalkning, benskörhet och nedsatt fertilitet kan också uppstå.

Du kan också bli extra andfådd, utveckla muskelkramper och få sömnproblem. Om du minskar ned ditt födointag för mycket kan du utveckla näringsbrist, särskilt om du tränar hårt då kroppen kommer att göra av med vissa ämnen i mycket större mängd. Näringsämnen du kan behöva mer av är järn och kalcium men också kalorier.

Stay healthy

Bra livsmedel för dig som tränar fitness

Om du börjar att träna fitness är protein bland det viktigaste näringsämne att öka i ditt näringsintag. Bra val är bland annat fisk, kyckling och kalkon, ägg, tonfisk och makrill men också vegetariska alternativ som broccoli, spenat, ärtor och majs. Vita bönor, blomkål, kantareller och purjolök är också viktiga livsmedel.

Dessa bidrar tillsammans med rikligt av D-vitamin, C-vitamin, kalium, kalcium, vitamin K, järn och folat. Glöm inte heller bort att äta fet mat. När du tränar kräver kroppen och hjärnan mycket fett och att minska ned på fettet kan leda till energibrist i kroppen. Det är främst stillasittande människor som behöver akta sig för fett.

Var inte rädd för att äta – nå en högre fitnessnivå

Vi matas ofta med informationen att vi måste äta mindre. Vi vill dock påminna dig om att om du tränar, och särskilt om du tränar ofta eller hårt, kräver din kropp mer näring för att du inte ska börja att tappa muskelmassa. Fokusera istället på att äta sunt, varierat och att unna dig god mat. Om du till exempel fyller år så behöver du ju såklart fira det på ett minnesvärt sätt, då kan vi tipsa om att beställa olika tårtdekorationer från dintarta.se som kan leverera överallt i Sverige. Där kan du lätt se näringsinnehåll och du kan forma din tårta i princip som du vill.