Exercise-cover photo

Träna progressivt och regelbundet

Inom styrketräning brukar det talas om vissa principer som är nyckel för att lyckas och två av dessa principer är progression och regelbundenhet. Det är två punkter som är mycket viktiga för att uppnå resultat, oavsett om du enbart är vanlig motioner som tränar för hälsan eller om du satsar på att uppnå vissa mål. Progression innebär att du hela tiden måste öka belastningen medan regelbundenhet innebär som sig bör att du måste träna regelbundet för att få maximal effekt.
• Muskler kräver hela tiden tyngre belastning för att utvecklas
• Regelbundenhet är en nyckelfaktor för att uppnå resultat

Musklerna behöver utmanas

deadlift

Ju mer du tränar desto starkare blir du – om du ökar tyngden på vikterna du lyfter. Styrketräning innebär att muskeln måste överbelastas, utan överbelastning kommer muskeln inte bli starkare. Därför krävs det att du alltid har en progressiv plan i din styrketräning om du vill fortsätta att utvecklas. Att lyfta samma vikter med samma antal repetitioner och set år ut och år in kommer inte att göra dig starkare och din utveckling kommer att stagnera.

Progressionen kan se ut på flera olika sätt och det behöver inte alltid innebära att du lastar på mer och mer vikter. Du kan också utveckla dig genom att lägga på några till repetitioner i varje set eller öka antalet set du gör av en övning. Det kan också innebära att du ökar träningsdosen och lägger till ett extra pass i veckan. Var dock noga med att se till att du ändå får tillräckligt med återhämtning.

Viktigt med regelbundenhet

Det här är kanske den svåraste av alla principer att faktiskt hålla sig till. Det kan te sig enkelt och självklart att man måste träna regelbundet för att få resultat. Men faktum är att bristen på regelbundenhet faktiskt är en av de vanligaste faktorerna till att resultaten uteblir. Det blir också väldigt jobbigt att få in en vana av träning om träningen inte sker regelbundet. Försök få till en träningsdos som du kan hålla kvar vid en längre period.

Training is hard

Regelbundenheten innebär också att inte hålla på att hoppa från program till program och byta mellan övningar allt för ofta. Du behöver absolut en allsidighet i din träning, men för att kunna utvecklas är det också viktigt att kroppen får möjlighet att lära sig tekniken och vad den ska göra. Det kommer också bli mycket svårt att mäta din utveckling om din träning är alldeles för fladdrig och det inte finns någon röd tråd i den.

Träning är jobbigt

Kom ihåg att träning ska vara jobbigt för att du ska kunna utvecklas. Att gå till gymmet och mysträna och lyfta samma vikter hela tiden kommer inte ge dig den utveckligen du förmodligen vill ha. Att känna att du utvecklas och får resultat är det som kommer få dig att orka hålla igång din träning och få in en regelbundenhet. Våga ta i och våga känna dig lite obekväm, utan att slarva med tekniken förstås.