Löpning kan nog sägas vara en av de mest grundläggande träningsformerna. Människan har alltid sprungit för att ta sig fram. Det enda du verkligen behöver för att komma igång är ett par bra skor. Sedan kan de flesta människor springa. Många väljer att göra det utomhus men med dagens teknik kan du även finslipa teknik och tempo på allt mer avancerade löpband.
Distanspass
Majoriteten av de som tränar löpning springer distanspass större delen av tiden. Det innebär enkelt uttryckt att du springer en viss sträcka från A till B. Distanspass är bland annat bra för att bygga kondition och uthållighet. Dessutom är de ofta en härlig upplevelse för dig som springer utomhus. Du ser årstidernas växlingar samtidigt som du får dagsljus och frisk luft.

Tänk dock på att variera längden för dina distanspass och inte fastna i slentrian. Ibland kan du lägga in ett kortare, snabbare pass för att höja pulsen. Någon gång då och då bör du även göra passet längre för att utmana dig själv. Det kan till exempel vara under helgen då du har mer tid. Ta även som vana att variera sträckningen med olika vägval.
Intervaller
För att komma vidare i din utveckling som löpare är det bra att varva distanspass med intervaller. Här finns det närmast otaliga möjligheter. En intervall kan i princip vara hur lång eller kort som helst. Du kan välja mellan att bestämma hur lång sträckan ska vara eller tiden. Till exempel 400 meter respektive en minut. Vid intervallträning är det en stor fördel att springa med app eller löparklocka.
Intervaller kan du springa på planmark. Men ett effektivt, svettigt och roligt alternativ är att springa i backe eller trappa. Genom kombinationen av de två tillsammans med distanspass bygger du upp kroppen på olika sätt. Fördelen med trappor är att du kan öva på snabbhet med små nätta steg. Växla gärna mellan längre och kortare backar med olika lutning. Promenera eller jogga mjukt ned igen emellan.
Lekfullt
Löpning ska vara roligt. En vanlig fördom är att så inte är fallet. Men som löpare kan du göra träningen roligare genom att addera element av lekfullhet. Återigen är det en fördel att springa utomhus. Här behöver det inte alltid vara så allvarligt. Lämna smartphonen hemma och spring dina intervaller mellan olika naturliga landmärken istället. Det kan vara till exempel stenar, träd eller byggnader.

Vissa föredrar att springa ensamma men många tycker om att ha sällskap. Under ett distanspass kan du mycket väl passa på att prata med sin löparkompis. Det blir ett kreativt alternativ till förmiddagsfikan. Kanske vill ni även utmana varandra på en slutspurt eller vem som kommer snabbast uppför de branta backarna. Du som springer själv kanske istället njuter av lugnet i skogen.
Balans
Precis som med all träning handlar löpning till stor del om balans mellan de olika delarna av upplägget. Även saker som återhämtning och bra, näringsrik kost är viktiga för ett hållbart resultat. Tänk även på vikten av ergonomiska skor som är anpassade efter just din kropp. Efter passet är det nödvändigt att stretcha de stora muskelgrupperna tillräckligt. Annars ökar risken för skador.