Löparskador är tyvärr något som drabbar en stor del av alla löpare. I många fall är det dock endast en mindre skada som går att behandla med lite extra vila ett par dagar. Men sedan finns det även mer allvarliga skador som kan uppstå. De olika skadorna kan dyka upp på grund av flera anledningar. Några av de vanligaste orsakerna är dock att du som löper ökar distansen för snabbt, vilket leder till överbelastning eller kanske att en tidigare skada dyker upp igen. Men en av de mer vanliga orsakerna kan bero på att du har fel skor på dig. Skorna gör nämligen mer än vad du kan tänka dig. Här nedan kommer ett antal vanliga skador som kan uppstå vid löpning.
Hälsporre
Hälsporre är en skada som kan uppstå när fästet i fotens hälsena blir överbelastad. Överbelastningen innebär att senan får mikrobristningar, vilket leder till att den förtjockas. Det kan även hända att blodkärl med nervändar börjar växa in på sikt. Vanliga orsaker till varför löpare kan råka ut för hälsporre är ifall de gått upp i vikt, har onormalt låga eller höga fotvalv eller använder för platta eller gamla skor som saknar dämpningsförmågan. Som tur är kan du få hjälp med din hälsporre och behandla skadan så att du kan påbörja din träning igen.
Löparknä
En annan vanlig skada som kan uppstå vid löpning är löparknä. Det är en överbelastningsskada i slemsäcken, benhinnan eller bindvävshinnan som sitter på utsidan av ditt knä. Orsakerna bakom löparknä kan vara flera olika saker och även här gäller det att ha perfekta löparskor för att minska risken för skada. Andra orsaker kan vara olika långa ben, att du springer med fel teknik eller ökar träningsmängden alldeles för snabbt.
Benhinneinflammation
Trots namnet är benhinneinflammation inte en inflammationsskada utan även detta är en överbelastningsskada. Överbelastningen sker på insidan av skenbenet där underbenets senor och muskler fäster. Det här är en av de vanligaste kroniska belastningsskadorna som kan ske hos idrottare. Benhinneinflammation gör vanligtvis att du får ont på den nedre delen av skenbenets inre sida. Det kan göra ont mellan 5 till 15 centimeter ovanför din inre fotknöl. I vissa fall känner du endast av skadan när du springer.
Meniskskada
Meniskskada är en knäskada som drabbar den stabiliserande och stötdämpande broskdelen som sitter i knät (menisken). Den här skadan uppstår i de flesta fallen när du vridit ditt knä i ett böjt eller belastat läge, till exempel när du gjort en snabb vändning. Vanliga symptom är smärta på insidan av knät, låsningar, svullnad och svårigheter att göra snabba vändningar samt att sitta på huk.
Tips för att undvika löparskador
För att slippa råka ut för de olika löparskadorna finns det några tips på vad du bör tänka på. De bästa tipsen är att inte öka din träning för snabbt, se till att du har rätt sorts skor och byt ut dem då och då. Slarva inte under träningen och skulle du känna dig småsjuk är det bättre att du tar en vilodag istället för att tvinga dig själv ut på en löptur och råka ut för skador.