Kosten är lika viktig som träningen

Har du äntligen kommit igång med träningen på riktigt? Då är det viktigt att du även tänker på din kost och att du får i dig tillräckligt med näring mellan passen. Efter avslutad träning är det till exempel väldigt viktigt att fylla på med protein. Det finns naturligt i bland annat kött, fisk, kyckling, mjölkprodukter och ägg men många väljer även att komplettera med en proteinshake. Dessa finns i flera olika smaker och blandas normalt endast med vatten.

Ät hälsosamt och i lagom portioner

Bara för att du tränar betyder det inte att du ska stoppa i sig vad som helst, i alla fall inte om du vill se bestående resultat. Försök laga så mycket som möjligt från grunden så du är medveten om vad du stoppar i dig. Försök även undvika socker och onödiga tillsatser i den mån det går. Ät mycket grönsaker och kombinera med bra fetter som håller dig mätt länge. Då undviker du även att bli hungrig mellan målen och att du går och småäter i onödan.

Ät bättre och slipp magproblemen

Har du problem med magen i form av smärtor, lös avföring eller gaser? Genom att röra på dig regelbundet och äta hälsosamt kan du få bukt med problemen. Ät mat som är snäll magen och försök undvika sådant som är hårt stekt. Dra ner på kaffet då de visat sig ha dålig påverkan på tarmar och mage. Genom att kombinera en hälsosam livsstil med kosttillskott för mage och tarm kan du förbättra din mages hälsa vilket i sin tur kommer förbättra hela din livskvalitet.

Kombinera kosten med kosttillskott

Om du vill vara 100 % säker på att du får i dig tillräckligt med näring kan du kombinera en hälsosam kost med kosttillskott. På vintern kan det till exempel vara bra att äta extra D-vitamin då vi inte får i oss tillräckligt genom solens strålar. Du kan med fördel besöka en näringsexpert för att se vilka ämnen du lider brist på. Du som styrketränar mycket kan ta kreatin som är lite av musklernas bränsle. Det finns forskning som visar att de som tar kreatin innan träning presterar bättre än de som inte gör det. Andra kosttillskott som är värda att prova är C-vitamin och magnesium som båda ser till att ditt immunförsvar fungerar som det ska.

Ät regelbundet

När du tränar är det inte bara viktigt att tänka på vad du stoppar i dig utan även hur ofta du äter. Om du äter regelbundet under dagen undviker du att blodsockret dippar vilket lätt kan leda till att du blir sugen på sötsaker och annat onyttigt. Om du dessutom får en dipp i samband med att du ska träna kommer resultaten inte bli lika bra som du önskar. Försök göra upp ett matschema som passar dig och din vardag. Du känner dig själv bäst och vet när det passar att äta under dagen. Det är bättre att äta 5-6 gånger om dagen, och då i mindre portioner, än att vräka i sig 3 större portioner.